Fem Coliving

FEM-coliving-coworking-rural-pirineo-montaña-catalunya-españa-tradiciones-vino-de-nueces-herbinas-san-xoan

Les tradicions compartides a un coliving rural del Pirineu

Una de las cosas que nos encanta de FEM es compartir y conocer diferentes tradiciones de diferentes lugares. 

Aquest mes de juny, a FEM Coliving, s’ha fet una bonica barreja de persones que venen de diferents llocs. Barcelona, Almeria, Galícia, Dinamarca, Romania… Hem après sobre una tradició típica de Dinamarca que consisteix en que el dia de l’aniversari, es desperta a la persona amb un esmorzar al llit.

 

“Herbiñas de San Xoán”

Juny és el mes on comença el solstici d’estiu i el mes de la nit de Sant Joan, una de les més màgiques de l’any. La Uxía, que és de Galícia, va estar uns dies sortint a passejar a la recerca de 7 plantes concretes.

Ens va explicar que és una tradició Gallega que consisteix en agafar aquestes plantes per, a la nit de “San Xoán”, deixar-les en aigua, fora, perquè durant la nit, la rosada cobreixi la barreja. Al matí següent es tracta de rentar-se la cara dient “ Herbiñas de sant Xoán libradme de todo mal”.

FEM-coliving-coworking-rural-pirineo-montaña-catalunya-españa-tradiciones-vino-de-nueces-herbinas-san-xoan-2
La revetlla a La Folcrà
Una altra cosa que vam fer la nit de la revetlla, que ens van ensenyar els nostres veïns i amics Xevi i Gemma, és preparar el famós vi de nous, es tracta de recollir 20 nous verdes i barrejar-les en vi negre. S’ha de fer a les 12 de la nit i el vi es podrà prendre per cap d’any.

La nit de Sant Joan la vam passar a la Folcrà, tots junts, on ens ajuntem 3 generacions diferents; ramaders, pagesos, freelancers i persones que teletreballen, d’entre 96 i 28 anys.

Entre tots vam fer el vi de nous i un rom cremat boníssim. A part de preparar la mescla de les “herbiñas de San Xoán”, una tradició Gallega que es quedarà pel Pirineu, a FEM, per a poder-la repetir i transmetre els pròxims anys.
Una altra tradició de la Toscana Italiana

Una altra tradició que hem après i portem 2 anys fent-la, ens la va explicar la Irene, una noia italiana de la Toscana que va estar al nostre coliving teletreballant durant uns mesos. Aquesta tradició consisteix a menjar-se la primera violeta que un es troba a l’inici de la primavera i demanar un desig.

Referencies

Us deixem un parell de referències per si voleu saber-ne més:
• Llibre: Silvia Domínguez Torrado, “As Herbas de San Xoán“, Patas de Peixe (2021)
• Article: Rosa Estevez, “Las siete hierbas imprescindibles para que San Xoán haga su magia“, La Voz de Galicia (2023).
• Recepta: ¿Com elaborar vi de nous verdes?

Más posts

Concertar vídeo llamada

Reserva día y hora para la vídeo llamada. Hablaremos 15min para conocernos personalmente, explicarte mejor el proyecto y resolver cualquier duda.

We are working on it 🙏

We are translating the website, it will be ready soon. In the meantime, don’t hesitate to ask what you don’t understand:

Estamos trabajando en ello 🙏

Estamos traduciendo la web al castellano, muy pronto estará lista. Mientras tanto, no dudes en preguntarnos lo que no entiendas:

Concertar videotrucada

Reserva dia i hora per a la videotrucada. Parlarem 15min per coneixe’ns personalment, explicar-te millor el projecte i resoldre qualsevol dubte.