Aquest octubre, en el marc de la Festa Major que celebrem cada any a FEM Coliving, vam tenir l’oportunitat de celebrar més que un esdeveniment social. La Festa Major de FEM, és una ocasió per reunir-nos, reflexionar i aprofundir en els llaços i insuflar vida a una comunitat creixent de persones maques i interessants cada vegada més unida.
La celebració va aplegar tant residents actuals com exresidents que van venir expressament des de Barcelona per participar en una experiència que va més enllà de l’entreteniment, ja que cada any la trobada gira al voltant d’un tema. Aquesta vegada vam aprofitar l’ocasió per explorar el llegat de les trementinaires, unes dones que, amb el seu saber ancestral (molt lligat a la vida de muntanya i el món rural, com FEM Coliving), la seva autonomia i la seva capacitat de crear xarxes humanes, ens deixen lliçons que ressonen amb els valors de FEM.
Les trementinaires eren dones precursores de l’emprenedoria i el teletreball al Pirineu que, entre els segles XIX i XX, recorrien les zones rurals de Catalunya portant remeis naturals i saviesa ancestral de poble en poble. Més enllà de la medicina natural, la seva tasca incloïa una forma avançada d’emprenedoria i comerç que les empoderava econòmicament i socialment. Eren pioneres que a més de fer arribar la medicina natural a tot arreu, construïen ponts entre comunitats rurals i urbanes, creant xarxes de suport i cura que sostenien les seves famílies i pobles. En un context dominat pel patriarcat i la falta de llibertats, les trementinaires es van convertir en figures d’autonomia i resiliència, establint vincles de suport mutu que sostenien les seves famílies i pobles.
Inspirats per la seva història, vam dedicar la Festa Major de FEM Coliving a explorar què significa per a nosaltres aquest llegat i com el podem viure al segle XXI, en plena era del teletreball i la digitalització en què les xarxes humanes són cada vegada més efímeres (d’aquí la importància d’espais coworking com el nostre on teletreballar des del Pirineu😉.
“Prefereixo ser ocell de bosc que ocell de gàbia”
Sofia Montaner i Arnau, Trementinaire
Ossera, 10 de març de 1908 – 14 de desembre de 1996
Per aprofundir de manera divertida en el coneixement que podem extreure d’aquelles dones precursores del que ara entendríem com a emprenedoria, vam decidir utilitzar el Land Art. Aquesta és una pràctica artística que es realitza a la natura utilitzant elements naturals i busca integrar-se amb el paisatge i connectar les persones amb el seu entorn natural d’una manera creativa i sostenible.
Els assistents es van dividir en grups segons les habitacions que havien ocupat durant la seva estada a FEM, amb l’objectiu d’evocar records i afavorir la complicitat entre membres que havien compartit espais comuns al nostre coliving als Pirineus.
Cada grup va rebre un tema inspirat en els valors i el llegat de les trementinaires, amb la consigna de crear una obra d’art efímera al bosc que expressés la seva interpretació del tema assignat.
Els temes eren els següents:
Anar pel Món, Xarxes Humanes com a Pont entre Ciutat i Muntanya: on es ressaltava la importància de les connexions humanes i les xarxes de suport per crear ponts entre persones, especialment entre l’àmbit rural i el de les ciutats com Barcelona: dos mons geogràficament molt propers, però amb menys comunicació de la que seria desitjable per a una evolució social en positiu.
Feminismes: Un homenatge a la força i la resiliència de les dones, tant en el context històric de les trementinaires com a la societat actual.
Emprenedoria: Aquest tema, especialment rellevant al nostre coliving rural als Pirineus, posava en valor l’esperit emprenedor i el teletreball. Tothom que passa per FEM Coliving treballa en remot o està impulsant els seus propis projectes al coworking, i les trementinaires ja demostraven al segle XIX que és possible viure en un entorn rural i, alhora, impulsar-nos professionalment (d’això en tenim molts bons exemples a la comunitat de FEM).
Relació Intergeneracional: explorava la connexió entre generacions i el valor de transmetre coneixements i experiències dins de la comunitat.
Saviesa Ancestral de Tradició Oral: en homenatge al coneixement natural i curatiu que les trementinaires preservaven sense manuals ni escoles, transmesos de generació en generació. Aquest saber, sovint menyspreat avui, ens recorda la importància d’una connexió viva amb la natura, els remeis tradicionals i les persones d’edat avançada que en són guardianes.
Ungüents, La Natura com a Cura: un reconeixement a la natura com a font de salut i benestar, a través de les plantes medicinals i els remeis naturals i recordar que hi ha feines molt trascendents més enllà del que fem al coworking o es fa des de Barcelona.
Alguns muments de la festa de l’any passat
La Festa Major no va ser només una activitat puntual; va ser una experiència comunitària on vam viure, compartir i aprendre junts. Els antics residents van venir per retrobar-se amb els amics, reviure les experiències viscudes a FEM i descobrir-ne de noves i, un cop més, aquesta trobada ens va recordar que, malgrat la distància, el vincle que ens uneix continua fort i va més enllà del coliving. Cada membre de FEM, present o passat, és part d’una xarxa que va més enllà de l’espai físic, construïda en aquest entorn rural únic dels Pirineus.
Mentre escrivim aquest post des del coworking recordem amb un somriure als llavis el cap de setmana de la Festa Major que, un cop més, va ser ple de moments inoblidables i de diversió desbordant: riures, àpats deliciosos i bromes que només sorgeixen entre amics de confiança.
La festa es va allargar fins tard, i és que també ens uneix com a comunitat, és el moment per desconnectar, celebrar i compartir plegats. Aquesta trobada va deixar records que ens acompanyaran fins a la pròxima vegada, reafirmant que germanor, aprenentatge i respecte per la natura són fonaments a FEM.
Com les trementinaires, seguim el camí amb voluntat de créixer i contribuir, unint tradició i modernitat, comunitat i independència, natura i cultura. FEM és molt més que una masia compartida amb espai de coworking als Pirineus: és una comunitat viva i activa que connecta la vida rural amb la ciutat i que segueix creixent, com sempre, amb i per a les persones que en formen part. Som un coliving petit i tenim molt per aprendre i millorar, però això ho podem dir amb orgull. Ben alt i ben clar.
Us deixem un parell de referències per si voleu saber-ne més:
• PDF: Edgardo Civallero, “Trementinaires. Las transgresoras campesinas que andaban el mundo” (2020).
• Llibre: Joan Frigole Reixach, “Dones que anaven pel món. Estudi etnogràfic de les trementinaires de la Vall de la Vansa i Tuixent”, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya (2005).
Moltes gràcies a tota la comunitat de FEM i el jovent de Sant Pau de Seguries per la germanor, per estar sempre disposats a donar un cop de mà i pel mega bon rollo. És un luxe poder comptar amb vosaltres. Per molts anys més junts!
Gràcies també a l’Anna Blanco per punxar la música sense esperar res a canvi durant aquests dos anys. Has deixat el llistó tan alt que serà difícil seguir el teu ritme quan no puguis ser-hi!
Laia Mora, moltes gràcies per tot el que vas ajudar en la ideació i organització de l’activitat de Land Art. La seva energia i ganes són imprescindibles.
Mil gràcies a l’Elisa Soto per les fotos i vídeos que ens vas regalar. De mica en mica aniran veient la llum, i segur que ens faran somriure. Ets una crack!
Gràcies també a l‘Ajuntament de Sant Pau de Segúries per donar-nos un cop de mà cada any deixant-nos material. Sense vosaltres seria molt més difícil!
Reserva día y hora para la vídeo llamada. Hablaremos 15min para conocernos personalmente, explicarte mejor el proyecto y resolver cualquier duda.
We are translating the website, it will be ready soon. In the meantime, don’t hesitate to ask what you don’t understand:
Estamos traduciendo la web al castellano, muy pronto estará lista. Mientras tanto, no dudes en preguntarnos lo que no entiendas:
Reserva dia i hora per a la videotrucada. Parlarem 15min per coneixe’ns personalment, explicar-te millor el projecte i resoldre qualsevol dubte.